Kiedy trzeba do dentysty

akresu stomatologii. W Polsce tytuł lekarza dentysty i ograniczone prawo wykonywania zawodu uzyskuje się po pięcioletnich jednolitych studiach magisterskich na kierunku lekarsko-dentystycznym w jednej z uczelni medycznych. Leka

Kiedy trzeba do dentysty Nie bój się wizyty u dentysty:

Lekarz stomatolog - czym się zajmuje?

Lekarz dentysta (stomatolog), pot. dentysta ? osoba uprawniona do praktycznego stosowania wiedzy z zakresu stomatologii.

W Polsce tytuł lekarza dentysty i ograniczone prawo wykonywania zawodu uzyskuje się po pięcioletnich jednolitych studiach magisterskich na kierunku lekarsko-dentystycznym w jednej z uczelni medycznych. Lekarze nie piszą jednak prac magisterskich ? pełne prawo wykonywania zawodu lekarza dentysty uzyskuje się pozytywnym zdaniu Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Państwowego (LDEP), od roku 2013 Lekarsko-Dentystycznego Egzaminu Końcowego oraz po odbyciu rocznego stażu podyplomowego.

Zgodnie z ustawą o zawodzie lekarza i lekarza dentysty z dnia 5 grudnia 1996 r., lekarz dentysta upoważniony jest do leczenia schorzeń zębów, jamy ustnej oraz obszaru twarzoczaszki i okolic przyległych.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lekarz_dentysta


Co szkodzi naszym zębom

Co niszczy nasze zęby? Próchnica jest chorobą cywilizacyjną tak starą, że stanowiła jedną z głównych przyczyn śmierci ludzi pierwotnych. Dzisiaj na szczęście stomatologia jest świetnie rozwiniętym działem medycyny, więc współcześnie nikt z tego powodu nie umiera. Również fakt, że myjemy zęby i mamy świadomość tego, że należy o nie dbać, znacznie poprawia nasz ogólny stan zdrowia. Wracając do pytania - zęby psują bakterie, które żywią się cukrem. Poza tym nasze szkliwo jest również osłabiane przez kwasy, przez co traci swoją wytrzymałość. To zła wiadomość dla tych, którzy lubią sałatki i wino. Jednak nie musimy rezygnować z tych przyjemności - warto po prostu częściej myć zęby i odwiedzać regularnie swojego stomatologa.


Cukier szkodliwy dla zębów

Uważajmy na spożycie cukru! To naprawdę ważne uwaga. Nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać - niestety nie wystarczy po prostu nie słodzić, ponieważ cukier znajduje się w bardzo wielu produktach przetworzonych. Bardzo często nie zdajemy sobie nawet z tego sprawy. To, że jest w napojach i sokach owocowych, to raczej już wiemy.

Niestety - możemy go znaleźć w mniej oczywistych produktach, takich jak gotowe sosy do makaronu, zupki w proszku, nawet wędliny. Cukier nie tylko jest odpowiedzialny na nadwagę i cukrzycę, ale również jest tym czynnikiem, który powoduje próchnicę. Poza tym możemy go wykluczyć z diety całkowicie - nie jest do niczego potrzebny (nie mówię tutaj o całej grupie węglowodanów, tylko o białym cukrze!). Jeżeli lubimy słodki smak, spróbujmy wykorzystać stewię - jest naturalna, nie ma żadnych kalorii i nie zepsuje naszych zębów.



© 2019 http://dolce-vita.net.pl/